InteriorTom Boxi29

Museum Princessehof

InteriorTom Boxi29
Museum Princessehof

Designed by i29

Museum Princessehof celebrated their anniversary and as any motive, this was the reason for their major renovation of the museum. The idea was to help increase the appeal and accessibility to their visitors. i29 took on the challenge of creating a timeless interior that worked in harmony with the museum creating inspiration and surprise to all those that visited. The museum also wanted to reorganise their large collection with the task of creating a clear and re-energised experience. i29 worked with The Ambassadors of Aesthetics to help translate this direction and agenda.

The museum is located in Leeuwarden, Netherlands and has been home to the Museum Princessehof's building since the 18th century. The end result was a surprisingly modern, minimal interior that sits comfortably within the monumental buildings. The design includes the entrance hall, including the museum store and tearoom, the museum square and exhibition areas for their large collections. The challenge was to somehow create a contemporary entrance area within what can only be described as rather small monumental buildings. 

The outcome was this stunning, clean, minimal build that took elements of the museum's collections into account when looking at areas of interest. Such as the layers of earth, the natural resource of ceramics, when they created the horizontal alignments and level differences throughout. They opened up the entrance areas to help with congestion and provided easier access to the tearoom and store for easier perusal. They also integrated ramps behind the counters to offer disabled people access as well. People can also enter the museum through the front but also through the back entrance as well now. The large garden that sits adjacent to the tearoom has also been made accessible to the general public. 

The use of colour is very interesting with the vibrant fresh colours within the tearoom and the tranquil grey tones that work in contrast within the museum store. This creates a clear directive and focuses on the products within the store, rather than the store itself. Lastly, the walls of the museum square have been layered with hand-painted wallpaper which brings a level of calmness and organic touch to the end result.

Photographer and founder of Digital Habitus and John & Douglas, a passionate advocate for minimalist design and digital marketing.