Bündner Kunstmuseum

Bündner Kunstmuseum

Designed by Barozzi Veiga

After winning the Mies van der Rohe Award in 2015, Barcelona-based Barozzi Veiga yet again surprises the public with their design of Bündner Kunstmuseum in the Swiss city of Chur. The 4,000-square-meter building is a perfect example of minimalism in design within a compact volume. The structure is designed keeping in mind the surrounding environment and so it beautifully mingles with the immediate urbanscape.

Bündner Kunstmuseum is the extension of Villa Planta and is designed to create a dialogue between the two structures. Villa's central and symmetrical composition is used to plan the new building and geometry is used to form cohesion. The lobby is a wide-open space just like the Villa and features the exhibition halls below the ground level. The significant gridded concrete facade and the strict ornamentation of the building have an uncanny resemblance to the Villa Planta's Palladian style. 

Though there is an underlying connection between the two structures, Bündner Kunstmuseum manages to act as an independent body, free from the historical structure. 

Founder of John & Douglas and a passionate advocate for minimalist product, architecture, interior and furniture design.